www.aligkarirun.gr - Αγώνες τρεξίματος

Με έναν υπέροχο ήλιο να φωτίζει όλο το οροπέδιο και τις καρδιές των εκατοντάδων δρομέων και συνοδών, ολοκληρώθηκε το 3ο Αλιγκάρι Run που οργανώθηκε στα Μεγάλα Λιβάδια και περιείχε εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, γαστρονομικές και πολιτιστικές προτάσεις. Το αθλητικό διήμερο περιείχε τρεις διαδρομές των 3, 8 και 14 χιλιομέτρων στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια και στο δάσος του Πάικου, στο Δήμο Παιονίας, στο νομό Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δρομείς από κάθε γωνιά της Βορείου Ελλάδος έφτασαν από το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προπονητή και συγγραφέα Δημήτρη Τζεφαλή στη Γουμένισσα, στο εμβληματικό κτίριο της Χρυσαλλίδας. Την παρουσίαση συνόδευσε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και πληροφόρηση γύρω από το βιομηχανικό κτίσμα, τη δραστηριότητα του και την επανάχρηση του που αναμένεται ότι θα συμβεί σύντομα.

Η διοργάνωση υπογράφεται από το Σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου, με την αιγίδα του Δήμου Παιονίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας και της ΔΕΘ HELEXPO. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Gruppe, εταιρεία με ηλεκτρικές συσκευές, τα καταστήματα αθλητικών Nespo, η ZEP με υλικά καθαρισμού και τα Νερά Μακεδονίας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι όλα έγιναν με τον λαμπερό ήλιο να δίνει μία ανοιξιάτικη αίσθηση στα 1250 μέτρα υψόμετρο. Τις τρεις εκκινήσεις έδωσαν με τη σειρά, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιουτίκας. Μετά τους τερματισμούς προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες και στους συνοδούς τους, καστανόσουπα με τοπικά προιόντα, που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού “Αρμάνες” με τη συνδρομή του σεφ και γαστρονόμου Γιώργου Παλησίδη.

Στον τερματισμό εκτός από τα Νερά Μακεδονίας, που προσφέρθηκαν, δόθηκαν χειροποιήτες, πολύ νόστιμες, μπάρες από το αρτοποιείο Λαίνας στη Γουμένισσα. Σε όλους τους νικητές δόθηκαν από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γουμένισσας δώρα με κρασιά από τους Οινοποιούς Αιδαρίνη, Βαλτάρα και Χατζηβαρύτη, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από τις “Γουμένισσες” και μπαχαρικά από το κατάστημα “Μπαχάρι είναι η ζωή μας”.

Η χαρά των δρομέων ήταν μεγάλη και σε αυτό αναφέρθηκαν όλοι οι θεσμικοί υποστηρικτές που στηρίζουν το Αλιγκάρι Run. Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι μέσω της διοργάνωσης να προβάλλεται ο τόπος και να δημιουργείται δημοσιότητα για ένα γεγονός με θετικό πρόσημο που βοηθάει τους πολίτες στο να γίνονται καλύτεροι σε όλες τις εκφάνσεις τους.

Ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης επισήμανε τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης του τουρισμού, μέσα από ανάλογες αθλητικές δραστηριότητες που φέρνουν κόσμο από όλη την Ελλάδα και τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και προβάλλουν το Δήμο Παιονίας παντού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, βλάχος στην καταγωγή, εξήρε την προσπάθεια αναβάθμισης του χωριού που είναι βλαχοχώρι και πως το περιβάλλον με τέτοιες δραστηριότητες παίρνει άλλο χαρακτήρα και βοηθάει στη γνωριμία μεγάλου κοινού με περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το Πάικο.

Στο όραμα που υπήρχε από την αρχή πριν από τέσσερα χρόνια, εστίασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τάσος Τζήκας, για να γίνουν όλα αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο.

Τον αγώνα παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Λευθέρης Πλακίδας, ενώ τις φωτογραφίες υπογράφει ο Άγγελος Ζυμάρας.

Στην κάλυψη της διοργάνωσης από Θεσσαλονίκη ήρθε ο Παντελής Τζερτζεβελής για το Livemedia.gr και πολλοί τοπικοί δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που έδωσαν δημοσιότητα σε τοπικές εφημερίδες και site.

Στο Aligari Run συμμετείχαν για πρώτη φορά και φοιτητές από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το τμήμα τουριστικού μάρκετινγκ, που είχαν τη δυνατότητα να δουν πως λειτουργεί μία διοργάνωση τέτοιου μεγέθους και πόσο σημαντικό είναι το αποτύπωμα για τον τουρισμό. Ακόμη, μεγάλη βοήθεια υπήρχε από τους εθελοντές της Γουμένισσας που ήρθαν με επικεφαλή την Αναστασία Περπερίδου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γουμένισσας Αστέριος Τάτσης βοήθησε τα μέγιστα, όπως σημαντική ήταν και η εμπειρία από την τεχνική ομάδα του Μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης που υλοποίησε με άψογο τρόπο όλο το τεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Παιονίας Σάκης Τζούρτζος και με καταγωγή από τα Μεγάλα Λιβάδια είχε μεγάλο μερίδιο στην προετοιμασία του αγώνα, ενώ βοήθησε και ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Τζούρτζος.

Μία διοργάνωση που αποδεικνύεται η επιτομή του αθλητικού τουρισμού, κάτι που πιστώνεται και ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Παιονίας Χρήστος Δραγανίδης.

Στο κλείσιμο του αγώνα δόθηκε και η ημερομηνία διεξαγωγής για το 2022 για το Σαββατοκύριακό 22 και 23 Οκτωβρίου.

Αποτελέσματα

Νικητές διαδρομής 15km:

Alfred Gaxhja (Γκάτζια)
Δημήτριος Τζέφαλης
Πέτρος Μηνάς

Νικητές διαδρομής 6km:

Αντώνιος Κολεζάκης
Δημήτριος Γάζος
Κοσμάς Κωνσταντινίδης

Νικητές διαδρομής 3km:

Σάββας Παναγιώτης Χνιτίδης
Μαιρα Παναγιωτίδου
Γεώργιος Ντουρμπίκος

Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στη ΔΕΘ

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα που θα έχει εκτός από τις τρεις διαδρομές στο δάσος γύρω από το χωριό και εκδηλώσεις γαστρονομίας, ομιλία του προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή για το Ορεινό τρέξιμο, αλλά και περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Καθιερώσαμε έναν σημαντικό αγώνα. Είμαστε μια ωραία ομάδα. Ο δήμος βοηθάει, η εκκλησία και η περιφέρεια. Χαίρομαι που μια ανάγκη δική μας να ξαναζωντανέψει το χωριό πήρε σάρκα και οστά», ανέφερε ο Τάσος Τζήκας που είναι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Αλιγκάρι Run.

Τη πεποίθηση του για την επιτυχία της διοργάνωσης και την υπόσχεση πως ο δήμος θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του, έδωσε ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ο καιρός να είναι σύμμαχος.

Στην προστιθέμενη αξία που δίνουν τέτοιες διοργανώσεις στον τουρισμό ενός τόπου εστίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος υπογραμμίζοντας πως παράλληλα αναδεικνύεται και ο γαστρονομικός τουρισμός της περιοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικοεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας Σάκης Τραχανίδης τόνισε ότι: «το Αλιγκάρι Run έχει γίνει θεσμός και θα έχει και φέτος επιτυχία”, συμπληρώνοντας πως “ο επαγγελματικός κόσμος αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια».

Στις εκδηλώσεις θα συνδράμει το τμήμα τουριστικού μάρκετινγκ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο με εθελοντές τους φοιτητές που θα είναι τεράστια ευκαιρία να ζήσουν μία τέτοια διοργάνωση. «Είναι όραμα μας να ξαναζωντανέψει η ορεινή περιοχή του Πάικου. Γίνονται δράσεις με έδρα τη Γουμένισσα. Φέτος πήρα πρωτοβουλία να εντάξει το Αλιγκάρι Run στις δραστηριότητες του φοιτητές του τμήματος ως εθελοντές ή με συμμετοχή στο αθλητικό κομμάτι. Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στον κόσμο να μείνει στην περιοχή», σημείωσε ο καθηγητής Φώτης Κιλιπίρης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Στη συνδρομή της Εκκλησίας στο διοργανωτικό κομμάτι του αγώνα αναφέρθηκε ο πάτερ Χριστόδουλος που θα διαθέσει το χώρο της Χρυσαλλίδας για να γίνει η ομιλία του προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, ενώ τόνισε πως και ο ίδιος θα βάλει αθλητικά παπούτσια και θα τρέξει. Μιλώντας για την ημερομηνία είπε πως είναι καλό το ότι είναι κοντά στην γιορτή του Αγίου Νικολάου που είναι η εκκλησία του χωριού και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της, ενώ εξέφρασε ελπίδα να γίνουν και άλλες δράσεις στην περιοχή όπως για το μετάξι που έχει μεγάλη ιστορία.

Στο βήμα που δίνει ο Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου σε νέους ανθρώπους αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του συλλόγου Στέργιος Σταμπουλής που αναφέρθηκε στη συνδρομή και των γυναικών, αλλά και όλου του χορευτικού.

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας που θα κάνει και την παρουσίαση του αγώνα.

Ο Τάσος Τζήκας επίτιμος πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στο Αλιγκάρι Run και πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας έγινε επίτιμος πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον εκθεσιακό Οργανισμό της ΔΕΘ και του Συλλόγου. 

Photo Gallery